Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Sådan får supermarkeder fleksibelt elforbrug

5-10 procent af elforbruget i detailhandlen kan gøres fleksibelt. F&U-projektet FlexReStore konkluderer, at digitaliseringen af butikkerne spiller med, men at det er svært at påvise, at der er en god business case endnu. Hvordan digitaliseringen kan styrke butikkernes grønne bundlinje, vil også blive belyst på en konference tirsdag.

Supermarkeder sælger lidt af hvert. Fremover kan fleksibelt elforbrug til gavn for det danske elsystem også blive tilbudt . 5-10 procent af supermarkedernes elforbrug kan gøres fleksibelt, lyder et kvalificeret estimat.

Projektet FlexReStore har undersøgt, hvad der skal til, for at supermarkederne vitterligt bruger mindre ventilation og slukker for køl i korte perioder for at byde ind med fleksible produkter. En konklusion er, at den løbende digitalisering af butikkerne – herunder udstyr der er forbundet via Internettet og kan overvåges og fjernstyres – kan fungere som en vigtig løftestang:

– Butikkerne får installeret en masse teknologi i disse år, så de for eksempel præcis ved hvor og hvornår, de har kunder. Disse data kan understøtte et mere fleksibelt elforbrug, men det afgørende er, om butikkerne kan se en business case i at være med, siger projektleder, professor Mikkel Baun Kjærgaard fra SDU Center for Energy Informatics.

Digitalisering og grøn bundlinje

Digitalisering og grøn bundlinje er på dagsordenen på en konference arrangeret af Dansk Erhverv og Dansk Energi på Børsen i København tirsdag den 15. januar, hvor bl.a. Coop, Siemens Danmark, TDC og Forbrugerrådet stiller med oplæg.

Detaljerede spørgsmål om markedsmodeller og økonomi – herunder elafgifter, tarifstrukturer og andre økonomiske parametre – har ikke været i fokus på det mere praktisk orienterede FlexReStore-projekt, men der er god læring for energibranchen i at forstå butikkerne, fastslår Mikkel Baun Kjærgaard:

– Så snart der er en business case, rykker de. Det har vi blandt andet set i forhold til investeringer i LED-belysning, siger han og nævner, at ’grønt image’ spiller en rolle for butikkernes valg af produkter, men ikke endnu i forhold til håndtering af deres energiforbrug.

Brød i store ovne

Partnerne i FlexReStore, der udover SDU tæller Insero, AURA Energi og Green Tech Center, har undervejs i projektet interviewet medarbejdere i supermarkeder og screenet butikkernes energiforbrug. Der har også været afviklet workshops med butiksejere og gennemført praktiske forsøg i et demonstrations-supermarked opbygget på Green Tech Center i Vejle.

Økonomi er vigtigt for at få aktiveret fleksibelt elforbrug, men det er ikke det eneste. Også arbejdsprocesser- og -rutiner kan være en barriere:

– Det største potentiale findes om formiddagen, når medarbejderne gør klar til salg ved at fylde op i kølemontre, bager brød i store ovne med mere. Eftermiddagene er præget af, at der er mange kunder, og at den største del af elforbruget går til lys og køling, fortæller Mikkel Baun Kjærgaard.

Lokale forbrugsspidser i elnettet

For elsystemet vil supermarkederne derfor næppe afhjælpe kogespidsen mellem 17 og 20.

– Lokalt ligger der også forbrugsspidser på andre tidspunkter. I elnet-områder med blandet industri kan det være om formiddagen, siger Mikkel Baun Kjærgaard og nævner, at fleksibelt elforbrug i supermarkeder også kan bringes til at spille sammen med opladning af elbiler og fluktuationer på produktionssiden, hvor vindmøller og solceller dækker en stadig større andel.

For deltagerne i FlexReStore er der ingen tvivl om, at supermarkeder og andre butikker ser ind i en mere fleksibel fremtid. Hvis potentialerne skal forløses, kræver det imidlertid, at nogle gør det let for dem. Et forslag er derfor, at der etableres en række udviklings- og demonstrationsforsøg, der viser vejen for detailhandlen og deres leverandører af udstyr.

FlexReStore er støttet af Energistyrelsens EUDP-pulje. Projektet slutter med et seminar i løbet af foråret.

Nyheder direkte i din indbakke?